Domovská stránka > C > Co To Je Kvalitativní?

Co to je kvalitativní?

V sociálních vědách pojem kvalitativní výzkum označuje výzkum, který se zaměřuje na to, jak jednotlivci a skupiny nahlížejí, chápou a interpretují svět. Podle jiných kritérií může být jako kvalitativní výzkum označován takový výzkum, který neužívá statistických metod a technik.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se dělá kvalitativní výzkum?

Při provádění kvalitativního výzkumu se postupuje individuálně. Projekt kvalitativního výzkumu a metody sběru a analýzy jsou spojeny s definicí výzkumné otázky a cílů výzkumu. Výzkum vyžaduje časové a finanční plánování.

A další otázka, co to je triangulace?

Triangulace dat má zajistit validitu nasbíraných dat jejich porovnáním s daty získanými z druhého zdroje. Zahrnuje: triangulaci časovou (sběr dat v různý čas), místní (sběr dat na různých místech)
Co je to empirický výzkum?
výzkum empirický – v s-gii záměrná, systematická poznávací činnost postavená na technikách sběru informací, resp. na řízeném pozorování soc. jevů, událostí, procesů a na zpracování a interpretaci jeho výsledků. V.e. je tedy vázán na empirii dosahovanou věd.

Lidé se také ptají, co patří do kvalitativního výzkumu?

Příklady kvalitativních metod
  • případové studie.
  • etnografie (zahrnující pozorování a participantní pozorování)
  • zakotvená teorie.
  • zkoumání vyprávění založených na zkoumání jazyka.
  • etnometodologie a konverzační analýza.
  • analýza diskurzu, sémiotika.
  • analýza dokumentů a textů
Lidé se také ptají, jak na kvalitativni vyzkum?
Kvalitativní výzkum většinou zodpovídá na otázku „proč". Nevysvětluje, jak zkoumaný fenomén působí v širokém kontextu péče o nemocné. Kvalitativní výzkum je vhodné použít např. na začátku, když potřebujeme zodpovědět klinické a výzkumné otázky o málo známém jevu.

A další otázka, Čím se liší kvantitativní výzkum od kvalitativního?

Kvantitativní výzkum je založen na deduktivním přístupu – z teorie jsou vyvozovány hypotézy, které jsou poté prostřednictvím sebraných dat testovány. Kvalitativní typ výzkumu je založen na induktivní logice, kdy na počátku výzkumného procesu je sběr dat.
Někdo se také může ptát, co je to kvalitativní analýza?
Kvalitativní analýza je společné označení pro ty metody analytické chemie, které zjišťují, jaké chemické látky (prvky nebo sloučeniny) jsou obsaženy ve zkoumané látce. Nezajímá se o jejich množství. Existuje mnoho metod, které se liší jak svojí náročností, tak i požadavky na laboratorní vybavení.

Navíc, co je cílem kvalitativního výzkumu?

Kvalitativní výzkum má za cíl hlubší porozumění zkoumané skutečnosti. Je používán tehdy, kdy kvantitativní výzkum nepostačuje daným účelům a nelze jej proto pro řešení výzkumného problému použít.
Můžete se také zeptat, co je to smíšený výzkum?
Smíšený výzkum definujeme jako "obecný přístup, v němž se míchají kvantitativní a kvalitativní metody, techniky nebo paradigmata v rámci jedné studie (Hendl, 2016, str. 56)." Výhodou takového designu je vzájemné potencování čísel a slov, obrazů a vyprávění.

Co je empirická analýza?

Empirický výzkum je definován jako jakýkoli výzkum, ve kterém jsou závěry studie čerpány výhradně z konkrétních empirických, a tedy „ověřitelných" důkazů. Tyto empirické důkazy lze získat pomocí metod kvantitativního průzkumu trhu a kvalitativního průzkumu trhu.

By Aindrea

Co je to empiricky? :: Jak funguje S&P 500?
Užitečné odkazy