Domovská stránka > C > Co To Je Předpona?

Co to je předpona?

Předpona (též prefix) v lingvistice označuje jednotlivý morfém, který se vkládá před kořen základového slova. Předpony patří mezi základní prostředky slovotvorby, při níž se přidáním předpony odvozuje nové slovo od původního výrazu (prefixální derivace).

Přečtěte si více

Související článek

Kdy se píše předpona z?

V případech s významem: dokončení děje: zničit, zaniknout, rozbít, zrušit, zbourat, změny stavu píšeme předponu Z-/ze-.

Co to je kmen slova?

Kmenem se v lingvistice označuje ta část slova, která se v různých tvarech téhož slova (u flektivních slovních druhů) nemění. Mnohdy bývá totožná s kořenem (morfémem nesoucím základní významovou (lexikální) část slova. Kmen sestává z kořene, případně též jedné nebo více předpon (prefixů) či přípon (sufixů).
Lidé se také ptají, co to je kořen slova?
Kořen v lingvistice označuje jednotlivý morfém slova, který nese základní význam. Nelze ho dále členit na menší významové jednotky. Přidáváním předpon a přípon a spojováním s jinými kořeny se vytvářejí nová slova a modifikuje původní význam.

Kdy se píše Ovi a ovy?

Pokud přivlastňujeme něco, co je rodu ženského, píšeme vždy koncovku -ovy. Jestliže přivlastňujeme něco, co je rodu mužského neživotného, píšeme koncovku -ovy. Pokud přivlastňujeme něco, co patří k rodu mužskému životnému, musíme napsat v přivlastňovacím přídavném jménu koncovku -ovi.
Lidé se také ptají, co je to morfematika?
Disciplína, která se zabývá morfémy, se nazývá morfematika. Z morfémů se skládají slova (různých druhů) a jejich tvary, třetí rovina je tedy tvaroslovná (morfologická) a disciplína, která ji zkoumá a popisuje, je tvarosloví (morfologie).

Související článek

Co znamená předpona Pra?

S předponou pra- souvisí význam pronikání vpřed, do dálky apod.

Následně, co je to alomorf?

Jednotlivé formy realizující daný morfém se označují jako ↗morfy (jak sufix s formou /‑ař/, tak i sufix s formou /‑aːř/ jsou každý morfem morfému [Anim]); morfy vztahující se k jednomu morfému se pak označují jako alomorfy (morfy /‑ař/ a /‑aːř/ jsou alomorfy jednoho morfému).
Co je slovní základ?
Základové slovo – slovo, z něhož bylo nové slovo přímo utvořeno. Slovo, které se stalo motivem, zdrojem nového pojmenování. Slovotvorný základ – část společná slovu základovému a slovu nově utvořenému. Společný pouze pro dvě slova – základové a nově utvořené!

Jak se dělá Slovotvorný rozbor?

Slovotvorný rozbor je gramatická analýza slova. Jejím cílem je pochopit, jak dané slovo vzniklo, a to jeho postupným rozložením na slova, která mu předchází. Příklad: cukrárna–cukr, popelář–popel, nabíjecí–nabíjet–nabít atd.
Někdo se také může ptát, co je tvaroslovny rozbor?
Pojem "tvaroslovný" se týká vývoje jazyka a jeho změn v průběhu staletí až po dnešní dobu. Tvaroslovný pravopis (nebo také morfologický) se zabývá psaním tvarů jmen a sloves - skloňováním a časováním ohebných slovních druhů (podstatných a přídavných jmen, zájmen, číslovek a sloves).

Jak se tvoří nová slova?

3 způsoby, jak vytvořit slovo

odvozování zkracování skládání

By Griswold Olin

Similar articles

  • Jaké významy má předpona z?

    Slovo Z- se píše tak, že je možné z něj tvořit dokonavá slovesa. Učinit plodným, zpříjemnit, zpomalit, zpohodlnět, zčervenat jsou slova, která vyjadřují změnu stavu.

Jak lze odposlouchávat telefon? :: Jak určit stavbu slova?
Užitečné odkazy